pátek 25. července 2014

Konec konspiracím. B. Obama je právoplatný americký prezident se vším všudy

Když se G.W. Bush mladší definitivně loučil s Bílým domem, svět v napětí očekával, kdo bude dalším prezidentem Spojených států. Volba byla nejenom politická, ale svým způsobem i rasová. Jeden z kandidátů měl totiž jasné africké geny - byl to Barrack Obama. V Evropě se na možnost jeho vítězství dívali skrz prsty, ale v Americe to vřelo. Jistě, velkou roli hrála zdárná kampaň - je pravda, že při výběru marketingové agentury měl Obamův tým šťastnou ruku. Ale i bez toho se už před volbou ozývali napříč USA hlasy, že ten černoch by mohl být dobrý prezident. A přesně tak se i stalo. Ovšem téměř ihned se objevily teorie, že Obama je neprávoplatně zvolený prezident, protože jako nerozený občan USA vůbec neměl právo kandidovat. Ale mají tito odpůrci pro svá tvrzení nějakou oporu?


Abychom dokonale prohlédli, čeho se vůbec problém volby amerického prezidenta týká, musíme se vrátit zpátky na začátek 19. století. Ještě lépe, na konec století 18., kdy byl poprvé formulován naturalizační zákon. Přesně v roce 1790 byl přijat zákon, který jasně definoval, kdo se za jakých podmínek může stát rozeným občanem USA. Zákon byl přijat na 2. schůzi 1. kongresu, 26. března roku 1790. Když to lehce zjednodušíme, pak tento zákon říká, že rozeným občanem se stává každý, kdo se narodí na území USA, nebo mimo území USA rodičům, kteří mají občanství USA.

Naturalizační zákony USA a jejich význam 


Tento prvotní zákon byl určen jen pro bílé lidi s dobrým charakterem, což jasně naznačuje jeho rasistické pozadí. Navíc takto volná formulace svádí k jednoduchému zneužívání. Proto byl naturalizační zákon mnohokrát změněn a v dnešní době samozřejmě nezáleží na barvě kůže nebo "dobrotě" charakteru. Ale základní princip zůstal s menšími obměnami stejný. Rozeným občanem USA se může stát jen člověk, který se narodí na území USA, nebo mimo toto území rodičům, z nichž alespoň jeden má občanství USA a žil na území některého ze států nejméně 10 let, z toho 5 let po dovršení 16-ti let.

Pro běžného člověka to nemusí být podstatná informace, v podstatě se přidělování občanství řídí podobnou logikou, jako v jiných státech. Ovšem pro Američany má naturalizační zákon a statut rodilého občana USA specifický význam. Zvláště u prezidentských voleb. (Podobný mechanismus mají v Americe i pro volby do senátu za jednotlivé státy - za daný stát nemůže kandidovat člověk, který v něm po určitou dobu nežil), kdy jsou všichni nerodilí občané z kandidatury vyloučeni.

Obama je "lidový" prezident
Těch podmínek pro kandidaturu na prezidenta USA je více, ale nutnost být rodilým občanem USA je považována za nejdůležitější. Je to v podstatě základní princip USA, který je odlišuje od Evropy. Potomci Otců poutníků se snažili poučit z evropských chyb a jednou takovou, pro Evropu běžnou je, že jednotlivým národům často vládnou příslušníci jiných národů a nikde není záruka v čím zájmu budou vlastně jednat. (Srovnej dnešní stav, kdy českému Ministerstvu financí předsedá Slovák, dokonce agent totalitního režimu - tohle v USA nelze a je to rozumné).

A zde už se pomalu dostáváme do současnosti, k člověku, jehož barva kůže není bílá, přesto se stal prezidentem USA. Ano, vyhrál nejspíš díky opravdu velmi dobrému marketingu, nicméně ihned se vyrojila spousta nespokojených hlasů. Volali po tom, aby se prošetřilo Obamovo občanství, protože to není rodilý Američan. A to dokonce hned z více důvodů. Pojďme se teď na ně podívat a rozebrat si je. Je to docela zajímavé.

Obama - je to rodilý občan USA?


Samozřejmě, vzhledem k barvě Obamovy kůže je jasné, že první námitka míří na jeho původ. Obamův otec pocházel z Keni v Africe a americké občanství šlo zcela mimo něj. Jako zahraniční student z Afriky studoval univerzitu na Havaji. A zde se, jak to tak většinou chodí, seznámil s Američankou, prožili spolu románek a vzali se. Studentka jménem Stanley Ann Dunham následně otěhotněla - čekala malého Baracka. Studentská láska ale nebyla nikterak pevná, takže záhy, ještě před porodem došlo k rozvodu obou manželů. Když Ann porodila, bylo jí 18 let. Porod proběhl bez komplikací. Ale lehce po letech zkomplikoval Obamovu prezidentskou kandidaturu i jeho působení v úřadu. Ale opravdu jen lehce.

Malý Barack se svým otcem, 1971
Ihned po jeho zvolení se totiž ozvali první skeptici s tím, že Obama nemůže být rodilým Američanem, že to je celé nesmysl a volba je od začátku neplatná. Argumentem číslo jedna bylo místo narození. Ti nejlínější samozřejmě rychle mrkli na wikipedii, dočetli se, že B. Obama je z Keni a tudíž nemá jak se stát rodilým Američanem. Ale ouha, z Keni pocházel pouze Barack Obama senior, tedy otec dnešního prezidenta, a jeho rodina, nikoliv malý Barack osobně.

Ani to prý nevadí, protože ať byl odkud byl, B. Obama sr. proste nebyl rozeným Američanem. Z této strany byla věc jasná. Teď je třeba podívat se na matku, která rozenou Američankou byla. Logicky by tedy její dítě mělo získat také občanství - jenže prý opět nedošlo k naplnění všech podmínek. Tedy nejen, že je jeden z rodičů rodilý Američan, ale zároveň musí v Americe prožít 10 let (což by v případě Ann platilo), avšak z toho ještě plných 5 let po dovršení 16-ti let. Což ovšem v případě, že Ann Dunhamová porodila v 18-ti, nemůže být splněno. A na tomhle celá stížnost jisté skupiny americké veřejnosti stojí. A při prvním pohledu se to jeví jako neprůstřelný argument.

Ale po tom, co vám povím nakonec, se celá konstrukce zhroutí jako domeček z karet. Ono totiž co se týče rozených občanů USA, není vždycky tak důležité kdy a komu se narodili, jako to, kde se narodili. A kde se narodil Barack Obama junior? No tam, kde jeho matka studovala. A kde studovala Ann Dunhamová? V Honolulu. A kde se nachází Honolulu? Na Havaji. Patří Havaj mezi USA? Ano, Hawai se zařadil po bok dalších spojených států v roce 1959, konkrétně 21. srpna (9 let před invazí vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR). Barack Obama se  narodil v nemocnici v Honolulu 4. srpna 1961. Stal se tak tedy automaticky plnoprávným rodilým občanem USA, se všemi výhodami i nevýhodami, které z toho plynou. A proto si mohl dovolit s klidným srdcem kandidovat a dokonce vyhrát. Narážky na to, že není rozeným občanem USA totiž nejsou ničím jiným, než pouhou konspirací.

zdroje:
https://en.wikipedia.org/wiki/Naturalization_Act_of_1790
https://en.wikipedia.org/wiki/Natural_born_citizen
https://en.wikipedia.org/wiki/Early_life_and_career_of_Barack_Obama

foto: wikipedia

Žádné komentáře:

Okomentovat