úterý 29. července 2014

Seznamte se: Indiánská Miss 2013/2014, Sarah Ortegon

Je to tak, i původní obyvatelé Severní Ameriky si volí svou Miss. Nejkrásnější ženu ze všech kmenů. Sarah Ortegon vyhrála v opravdu tvrdé konkurenci. A nejen, že je to velmi krásná žena, zároveň je vzdělaná, umělecky nadaná a obdařená až neuvěřitelnou schopností empatie k ostatním. Jelikož z různých důvodů se takovéto informaci média v Evropě nevěnují, rád bych všem tuto neobyčejnou krasavici představil. Tak hurá do toho.


Sarah Ortegon pochází z města Denver, které se nachází v americkém státě Colorado. Je příslušnicí kmene Šošonů a indiánské tradice tvoří velkou část jejího života. Zároveň se cítí být spřízněná i s kmenem Arapaho. Dříve byly kmeny Šošonů a Arapahů zapřísáhlými nepřáteli. Dnes však obývají dohromady území, které jim bylo přiděleno vládou USA. Násilí a útlak ze strany bílých lidí způsobil, že nesváry kmenů byly zapomenuty a indiáni se spojili proti společnému nepříteli.

Indiánská Miss Sarah Ortegon je nejen krásná, ale jak jsem se již zmínil, také všeobecně nadaná. Tyto své vlohy využila při studiu múzických umění. Má titul bakaláře, který získala studiem na Metropolitan State University v Denveru. A jak sama říká, ráda by se do školy vrátila a získala i doktorát.

K výhře v indiánské soutěži krásy se Sarah postavila opravdu výjimečně. Na rozdíl od spousty jiných královen krásy, se Sarah Ortegon nesnažila vítězství využít ve svůj prospěch, ale ve prospěch všech původních obyvatel Severní Ameriky. Mimo jiné třeba přijala pozvání z Moldávie, kam jela předvádět původní indiánské tance, hudbu a zvyklosti. Indiánské tradice a kulturu se snaží všemožně popularizovat i ve spojených státech, avšak tam jí veřejné mínění příliš nepřeje.

Mimo jiné se stará i o osvětu mezi příslušníky indiánských kmenů. Mezi indiány totiž stále bují problémy způsobené zejména zneužíváním alkoholu a následnou závislostí. Genetické dispozice původních obyvatel Severní Ameriky jim bohužel nedovolují se s alkoholem jednoduše vyrovnat. Sarah se jim snaží připomenout, že tradice a původní indiánská kultura mají stále smysl. Dnes ještě větší, než kdy dřív.

1. - 3. místo - indiánské krasavice pro rok 2013/14
Původní indiánská kultura, tradice, hudba, tance, hodnoty. Tohle všechno se (nejen) Sarah Ortegon snaží neustále přibližovat jak indiánům, tak příslušníkům jiných kultur. V USA, kde původní obyvatelé i v 21. století zažívají neuvěřitelnou šikanu ze strany úřadů i "bílých" obyvatel, se Sarah snaží připomenout, že indiáni jsou taky lidé. Lidé, kteří na kontinentě byli dřív, mají přece právo na své zvyky a tradice.  Je to sice boj s větrnými mlýny, ale Sarah jej přesto vede. Tak silná je to žena.

S křeslem královny krásy se bude Sarah muset rozloučit již tento pátek, 1, srpna 2014. Právě v tento den totiž proběhne nová soutěž a volba nové indiánské Miss. V rozhovorech Sarah říká, že ji to nijak nemrzí. Slávu si užila, přetvořila ji ve vyšší smysl a hodlá v tomto pokračovat dál. Navíc, jak již bylo zmíněno, se chce vrátit ke studiu hned, jakmile jí to čas dovolí.

Ale život není jenom práce nebo studium. Pojďme lehce nakouknout do soukromí jedné z nejhezčích indiánek. Kdybyste chtěli Sarah pozvat na drink, nejlépe uděláte, když ji pozvete na čistou vodu. Sarah totiž alkoholu neholduje, čistá voda je jejím nejoblíbenějším nápojem. K tomu si ráda dá sušenky se zmrzlinou, nebo čokoládu.

Sarah má 11 sourozenců, 6 bratrů a 5 sester. Zajímavé, jak se to rodičům hezky povedlo půl napůl. Dále pak má Sarah i své domácí zvířátko - psa jménem Yoki. Zatím je Sarah stále svobodná a bezdětná, ale doufá, že časem s tím pravým se to všechno změní.

Odstupující indiánská Miss Sarah Ortegon věří v Boha, démony, duchy, zázraky a hlavně sama v sebe. Prosazuje zdravý životní styl, život bez alkoholu a mimo jiné by se ráda stala učitelkou umění. Je to moc zajímavá a hodná žena. Chce se mi říct, typická indiánka . . .

Úvodní foto: Darby Root (MNAUSA Sarah Ortegon - Eastern Shoshone and Northern Arapaho) , za svolení k publikování vřelé díky.

Foto: Pinterest


Žádné komentáře:

Okomentovat