středa 23. července 2014

USA: první země na světě, která uzákonila sterilizaci nevhodných lidských ras

Ano, čtete správně. Ve spojených státech byl rasismus vždy velmi silný a v první polovině 20. století byl v podstatě normou. Eugenika byla součástí politiky a nikomu to nepřišlo divné. S tím ostatně souvisí i podpora USA a soukromých subjektů, která proudila před i během druhé světové války do nacistického Německa. Ale teď se budeme věnovat další, záměrně zapomenuté kapitole ve smutné historii USA. Zákonem schválené cílené likvidaci genově nevhodných jedinců prostřednictvím sterilizace.


Jak již bylo naťuknuto v úvodu, eugenika byla (a já bych řekl, že dodnes je) součástí americké společnosti. Pro nás Evropany takové pojmenování postrádá význam, mi tomu říkáme prostě rasismus. Eugenika v dnešní době jistým způsobem vědou je, ale stále balancuje na hraně rasismu a je to ožehavé téma. Jakékoliv programy na základě této vědy jsou vždy snadno zneužitelné.

A teď se pojďme podívat, jak to v reálu prováděli v zemi neomezené svobody a rovných příležitostí. Prvním státem USA, který schválil zákon o sterilizaci na základě eugeniky byl Michigan. Stalo se tak v roce 1897. Posléze se přidala Pennsylvánie. Indiana odsouhlasila zákony o sterilizaci v roce 1907, následně se přidala Californie a Washington. Další šíření sterilizačních zákonů postupovalo pomalu, avšak v roce 1927 vydal Nejvyšší soud průlomový rozsudek kdy ve sporu Buck vs. Bell rozhodl, že je legální sterilizovat lidi v ústavu pro duševně choré, soud vyhrála Psychiatrická léčebna státu Virginia. Následně se sterilizační zákony šířily spojenými státy raketovou rychlostí.

Samozřejmě, USA myslí všechno dobře, proto i zákony zprvu mířily na mentálně postižené jedince s tím, že ulehčí společnosti zamezením jejich další "reprodukce". Netrvalo dlouho a začínalo se projevovat zneužívání zákona. Sterilizováni byli nejen mentálně postižení, ale i lidé slepí, hluší, epileptici. A zanedlouho také původní obyvatelé (indiáni), kriminálníci, i bezdomovci. Ve stručnosti - kdo nezapadal do měřítek spořádané společnosti, mohl počítat se sterilizací a nebo kastrací.

Ano, nejenom sterilizace žen, ale rovnou i kastrace mužů byla jakýmsi trestem za nepřizpůsobení se daným normám. Ačkoliv to vedlo k mnoha soudním sporům, v některých státech si to dokázali obhájit jako jednu z forem trestu. Urputnými zastánci kastrace byli zejména Oregon a Severní Dakota.

Ale hlavním cílem všech sterilizačních zákonů bylo zejména zlikvidovat původní obyvatelstvo. Jednotlivé státy to samozřejmě samy nepřiznávají, ale žaloby různých spolků se množí a důkazů jsou spousty. A čísla jsou vysoká. Jedná se o desetitisíce původních obyvatel a jejich míšenců, kteří byli v průběhu 20. století zařazeni do některého ze seznamu lidí, podléhajících sterilizaci. Nejčastěji se to dělalo tak, že byli tito lidé prohlášeni za mentálně choré bez možnosti uzdravení a následně jejich sterilizaci nic nebránilo. Na názor "pacienta" se samozřejmě nikdo neptal.

Sterilizace byla legální v 33 státech USA a postupně bylo sterilizováno 65 000 žen. Jednalo se o geneticky původní Američanky (indiánky) nebo o africké černošky. Dodnes nedostaly ani odškodnění, ani pořádnou omluvu.

Po druhé světové válce se totiž veřejné mínění lehce změnilo a sterilizace jiných ras začala být zpodobňována s přístupem Hitlera a nacistů, proti kterým nakonec Američané bojovali a dost jich i zahynulo. Proto postupně začal tento projekt upadat až časem docela vyšuměl. Ale ne tak úplně a už vůbec ne všude. Několik amerických států v projektu cílené sterilizace v rámci eugenického učení pokračovalo až do konce 60. let.

Největším vytrvalcem za všechny byl bezpochyby Oregon. Ano, ten kde i kastrovali. Zde se zákon původně jmenoval bez obalu "Výnos o eugenice". Protože dál už to tak nešlo, přišli s geniální, jednoduchou úpravou. Zákon byl ponechán v podstatě ve stejném znění, jen byl přejmenován na "Výnos o ochraně společnosti". A platil až do roku 1983, poslední násilní sterilizace byla provedena v roce 1981.

Ovšem spousta států si zákon s přejmenováním ponechávala v platnosti po dlouhou dobu. Ačkoliv jej v podstatě nevyužívali. Přeborníkem byla Californie, kde byla provedena až třetina ze všech násilných kastrací vůbec. A pokud něčím mohl Hitler obhajovat své činy, dělal to právě na základě zákonů o eugenice a s tím souvisejících materiálů pocházejících právě z Californie, z USA.

Aby bylo jasné, jak dlouho bylo vůbec tohle téma pro Američany tabu, stačí dodat, že jakékoliv diskuse o nějakém odškodnění obětem probíhají teprve od roku 2010. Prvním státem, který slíbil odškodnit oběti a jejich široké rodiny opravdu odpovídající částkou (postupně snad až několik desítek milionů dolarů) je Virginia. Ačkoliv je třeba uznat, že představitelé jednotlivých států se v nedávných letech alespoň omluvili. I když raději ne moc hlasitě.

foto: wikipedia

7 komentářů:

  1. Thanks for this post, I really found this very helpful. And blog about best time to post on cuber law is very useful.
    https://crackmix.com/fl-studio-20-crack/
    https://crackmix.com/autodesk-revit-2021-crack/
    https://patchhere.com/avast-antivirus-crack/
    https://crackwhy.com/luminar-crack/
    https://crackpull.com/india-font-activation-key-download/
    https://crackleft.com/microsoft-visio-pro-2021-crack-product-key-latest-free-download/

    OdpovědětVymazat
  2. wondershare-pdfelement-pro-crack
    can be a rather lovely and well-known PC software for everybody who buys documents of this variety and can not be educated on PDF files' limitations.new crack

    OdpovědětVymazat

  3. graphpad-prism-crack
    can be a practical application for information analysis. Scientists have relied on this program to test students through science and science. It started in the drug business for college students and scientists.

    new crack

    OdpovědětVymazat
  4. Your writing and structure have greatly impressed me.
    blog Was this something you purchased, or did you make the changes yourself?
    Whatever the situation may be, the most important thing is to listen to new music with high-quality lyrics.
    It's rare to come across a blog of this calibre today.
    sound booster crack
    vista codec package crack
    tally erp crack
    macrium reflect crack

    OdpovědětVymazat